De rol van duurzaamheid in Disneyland Parijs: milieuvriendelijke initiatieven en praktijken

9 maart 2023
De rol van duurzaamheid in Disneyland Parijs: milieuvriendelijke initiatieven en praktijken

Duurzaamheid is een thema dat steeds belangrijker wordt in onze samenleving. Naast het feit dat het een hot topic is, begint het ook steeds meer een noodzaak te worden om onze planeet te beschermen. Ondernemingen, zowel groot als klein, spelen hier een belangrijke rol in. Het magische koninkrijk van Disneyland Parijs is zich hiervan bewust en doet er alles aan om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. In deze blogpost nemen we je mee op een reis door de vele milieuvriendelijke initiatieven en praktijken die Disneyland Parijs hanteert om de aarde en haar bezoekers te beschermen.

Energiebesparing en -opwekking

Eén van de belangrijkste aspecten van duurzaamheid is het verminderen van energieverbruik en het gebruikmaken van hernieuwbare energiebronnen. Disneyland Parijs heeft hier diverse maatregelen voor genomen:

  1. Zonnepanelen: In samenwerking met verschillende partners heeft Disneyland Parijs een groot zonnepanelenpark geïnstalleerd. Dit park bestaat uit meer dan 67.500 zonnepanelen die gezamenlijk genoeg energie opwekken om 15% van de energiebehoefte van het resort te dekken. Hierdoor wordt er jaarlijks 17.000 ton CO2-uitstoot bespaard.

  2. Energie-efficiënte verlichting: Het resort heeft een groot deel van zijn verlichting vervangen door LED-lampen. Deze lampen verbruiken tot 80% minder energie dan conventionele lampen. Bovendien gaan LED-lampen veel langer mee, waardoor er ook minder afval geproduceerd wordt.

  3. Warmtekrachtkoppeling: Disneyland Parijs maakt gebruik van warmtekrachtkoppeling (WKK) om tegelijkertijd warmte en elektriciteit op te wekken. Dit is een efficiëntere manier om energie op te wekken en resulteert in een lagere CO2-uitstoot.

Afvalbeheer

Afvalbeheer is een ander belangrijk aspect van duurzaamheid. Disneyland Parijs heeft een uitgebreid afvalbeheerplan opgesteld om de hoeveelheid afval te verminderen en de impact op het milieu te minimaliseren. Enkele initiatieven zijn:

  1. Recycling: Het resort heeft een uitgebreid recyclingsysteem opgezet waarbij afval gescheiden wordt ingezameld en verwerkt. Dit zorgt ervoor dat meer dan 50% van het afval gerecycled kan worden.

  2. Compostering: Disneyland Parijs heeft een eigen composteerinstallatie waar groenafval uit de parken en keukenafval uit de restaurants wordt verwerkt tot compost. Deze compost wordt vervolgens gebruikt om de planten in het resort te bemesten.

  3. Vermindering van verpakkingsmateriaal: Het resort werkt samen met leveranciers om de hoeveelheid verpakkingsmateriaal te verminderen. Zo worden er bijvoorbeeld herbruikbare transportbakken gebruikt in plaats van kartonnen dozen.

  4. Herbruikbare bekers: In plaats van wegwerpbekers biedt Disneyland Parijs herbruikbare bekers aan. Dit zorgt voor minder afval en minder vervuiling.

Waterbesparing

Water is een kostbare hulpbron en Disneyland Parijs doet er alles aan om verspilling te voorkomen. Er zijn verschillende initiatieven genomen om het waterverbruik te verminderen:

  1. Regenwateropvang: Het resort maakt gebruik van regenwateropvangsystemen om water op te vangen en te hergebruiken voor het besproeien van planten en het doorspoelen van toiletten.

  2. Waterbesparende kranen en douchekoppen: In de hotels en restaurants zijn waterbesparende kranen en douchekoppen geïnstalleerd, waarmee tot 30% water bespaard kan worden.

  3. Duurzaam groenbeheer: Het groenbeheer in het resort is gericht op het behouden van het lokale ecosysteem en het minimaliseren van waterverbruik. Zo worden er bijvoorbeeld inheemse plantensoorten gebruikt die beter bestand zijn tegen droogte.

Natuurbescherming en biodiversiteit

Disneyland Parijs zet zich in om de biodiversiteit te beschermen en te bevorderen. Het resort heeft hiervoor diverse maatregelen genomen:

  1. Natuurbehoud: In het resort zijn verschillende natuurgebieden aangelegd, waar inheemse flora en fauna kunnen gedijen. Deze gebieden worden zorgvuldig onderhouden om de biodiversiteit te beschermen.

  2. Bestrijding van invasieve soorten: Disneyland Parijs werkt actief aan het bestrijden van invasieve planten- en diersoorten om de inheemse flora en fauna te beschermen.

  3. Bijvriendelijke omgeving: Het resort heeft bijenkorven geïnstalleerd en plant bloemen en planten die bijen aantrekken om de bijenpopulatie te ondersteunen.

  4. Educatie: Disneyland Parijs zet zich in om bezoekers bewust te maken van het belang van natuurbescherming en biodiversiteit. Dit gebeurt onder andere door informatieve borden en activiteiten in het park.

Duurzame voedselvoorziening

Ook op het gebied van voedselvoorziening zet Disneyland Parijs stappen richting duurzaamheid:

  1. Lokale en seizoensgebonden producten: Het resort werkt zoveel mogelijk met lokale en seizoensgebonden producten om de CO2-uitstoot van transport te verminderen en de lokale economie te ondersteunen.

  2. Duurzame visserij: Disneyland Parijs maakt uitsluitend gebruik van vis afkomstig uit duurzame visserij, gecertificeerd door de Marine Stewardship Council (MSC).

  3. Vermindering van voedselverspilling: Het resort werkt samen met lokale voedselbanken om voedselverspilling tegen te gaan. Overtollig voedsel wordt gedoneerd aan mensen in nood.

Disneyland Parijs neemt zijn verantwoordelijkheid als het gaat om het beschermen van het milieu en het bevorderen van duurzaamheid. Door energiebesparing, afvalbeheer, waterbesparing, natuurbescherming en duurzame voedselvoorziening te implementeren, zorgt het resort ervoor dat de magie van Disney ook toekomstige generaties zal betoveren. Als bezoeker kun je met een gerust hart genieten van de fantastische wereld van Disneyland Parijs, wetende dat het resort er alles aan doet om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen en bij te dragen aan een betere toekomst voor onze planeet.