Space Mountain: een ruimte-avontuur in Discoveryland

3 mei 2023
Space Mountain: een ruimte-avontuur in Discoveryland

Een bezoek aan Disneyland Parijs is altijd een magische ervaring, met talloze attracties, shows en parades om van te genieten. Eén van de meest iconische en opwindende attracties in het park is Space Mountain, gelegen in het futuristische Discoveryland. In dit blog artikel nemen we je mee op een ruimte-avontuur door de geschiedenis, de renovaties en de unieke ervaring die Space Mountain te bieden heeft. Zet je schrap voor een intergalactische reis die je niet snel zult vergeten!

De geschiedenis van Space Mountain

Space Mountain in Disneyland Parijs opende voor het eerst zijn deuren in 1995, en was oorspronkelijk bedoeld als een ruimte-achtbaan met de naam "Discovery Mountain". Het concept was geïnspireerd door de populaire roman "Van de aarde naar de maan" van Jules Verne, en het ontwerp van de attractie weerspiegelt dit met zijn Victoriaanse stijl en stoompunk-invloeden.

In de loop der jaren heeft Space Mountain verschillende renovaties en herthematiseringen ondergaan, waarbij de naam en het verhaal zijn aangepast om de attractie fris en up-to-date te houden. In 2005 werd de attractie omgedoopt tot "Space Mountain: Mission 2" om het tienjarig bestaan te vieren, en kreeg het een nieuw verhaal over een reis naar de verste uithoeken van het universum. In 2017 werd de attractie opnieuw geherthematiseerd, ditmaal als onderdeel van het Star Wars-universum, en kreeg het de naam "Star Wars Hyperspace Mountain".

Het ontwerp van Space Mountain

De buitenkant van Space Mountain is een architectonisch meesterwerk, met een grote witte koepel die doet denken aan een observatorium en een gigantisch kanon dat uit de zijkant steekt. Dit kanon - het "Columbiad Cannon" - speelt een belangrijke rol in de attractie, omdat het de raketachtige voertuigen lanceert die de bezoekers door de ruimte zullen vervoeren.

Binnen in de attractie wordt het ruimte-thema nog indrukwekkender, met een duister en sterrenstelsel-achtig decor en futuristische technologieën die de ervaring nog meeslepender maken. Het interieur van de wachtrij is gevuld met allerlei details die het verhaal van de attractie vertellen, zoals plannen voor het reusachtige kanon en verlichte sterrenkaarten.

De ritervaring van Space Mountain

De rit zelf is een intense en opwindende ervaring, met een lancering die je in slechts enkele seconden naar een snelheid van 70 km/u katapulteert. De achtbaan is zowel binnen als buiten en omvat vijf inversies - waaronder een kurkentrekker, een sidewinder en een looping - die je hart sneller zullen doen kloppen.

Terwijl je door de duisternis van de ruimte raast, wordt je omringd door adembenemende licht- en geluidseffecten die de sensatie van de rit versterken. In de huidige Star Wars Hyperspace Mountain-versie wordt je ondergedompeld in een epische strijd tussen de Rebellen en het Keizerrijk, waarbij je iconische ruimteschepen zoals de Millennium Falcon en de TIE Fighters tegenkomt.

De rit is geschikt voor gasten vanaf 1,20 meter en heeft een duur van ongeveer 2 minuten en 30 seconden. Houd er rekening mee dat Space Mountain een intense attractie is en dat het misschien niet geschikt is voor jongere kinderen, zwangere vrouwen of mensen met bepaalde gezondheidsproblemen.

Wachttijden en Fastpass

Space Mountain is één van de populairste attracties in Disneyland Parijs, en het is niet ongebruikelijk om lange wachttijden te ervaren, vooral tijdens het hoogseizoen. Het is daarom aan te raden om gebruik te maken van de Fastpass-service, die je in staat stelt om een tijdslot te reserveren en terug te keren naar de attractie met een minimale wachttijd.

Fastpasses voor Space Mountain zijn verkrijgbaar bij de speciale Fastpass-machines naast de ingang van de attractie. Houd er rekening mee dat de beschikbaarheid van Fastpasses beperkt is en dat ze snel kunnen opraken, dus het is raadzaam om vroeg op de dag een Fastpass te bemachtigen.

Space Mountain in Disneyland Parijs is een must-visit attractie voor iedereen die op zoek is naar een spannend ruimte-avontuur en een onvergetelijke ervaring. Met zijn unieke ontwerp, meeslepende thematisering en opwindende ritervaring, is het geen wonder dat deze attractie al meer dan twee decennia lang bezoekers uit de hele wereld blijft fascineren. Dus de volgende keer dat je in Disneyland Parijs bent, zorg ervoor dat je naar Discoveryland gaat en je klaarmaakt voor een intergalactische reis die je niet snel zult vergeten!